Filmer & bildspel

Här kan du se utdrag ur våra produktioner. För att titta på ett utdrag ur någon av våra filmer klickar du på den du vill se nedan.

Möt konstnärerna på vita duken visningar för grupper i biografen


Program 1



Anders Zorn – med egna ord45 min
Möt konstnären Anders Zorn och hans liv som han själv beskrev det i text, målningar och fotografier. Max von Sydow läser konstnärens självbiografiska anteckningar. Programmet har visats flera gånger i Sveriges Television.


Karl Lärkas Dalarna20 min
Fotografen Karl Lärka (1892-1981) förevigade på 1920-talet äldre människor i Siljansbygden från en svunnen tid. Hans bilder har blivit mycket uppmärksammade under senare år och Karl Lärka anses idag vara en bland Sveriges viktigaste dokumentärfotografer. Här berättar han i en inspelning som Anders Hanser gjorde med honom 1977.
Program 2



Jag – Carl Larsson50 min
Idén till programmet fick Anders Hanser, när han upptäckte den stora fotodokumentation som fanns i släktföreningens ägo. Han pusslade ihop texten från självbiografin med de svartvita bilderna och fick fram ett förbluffande levande porträtt av Carl Larsson. Max von Sydow tolkar Carl Larssons egen text.


Karin Larsson – Vårt älskade Sundborn30 min
På senare tid har Karin Larsson uppmärksammats för sitt konstnärliga arbete i hemmet med främst textilier. Här möter vi henne med text hämtad från brev, oftast skrivna till sin mor. Det är ett förtjusande program som ger en stämning av familjelivet i Sundborn. Texten läses av Pernilla August.
Program 3




Bruno Liljefors – Med egna ord50 min
Konstnären Bruno Liljefors (1860 - 1940) var sin tids store djur- och naturmålare. Han uppgicks flitigt med Anders Zorn och Carl Larsson. Precis som i programmen om dessa, är det Max von Sydow som ger röst år konstnärens egna ord.


Lars Jonsson – Fågelmålaren15 min
Konstnären Lars Jonsson är idag mycket känd och beundrad för sina målningar av fåglar. I filmen får vi möta honom i sin miljö på södra Gotland där han målar på stranden och i ateljén samtidigt som han berättar för oss om sina tankar kring motiven. Filmen belönades med två Guldklappor 2003.
Program 4


Hugo Alfvén – Tonmålaren45 min
Hugo Alfvén berättar själv om sitt liv som kompositör och konstnär i detta oerhört levande porträtt. Att möta Hugo Alfvén på detta sätt, är nästan som att slå sig ned vid ett bord mitt emot honom, se honom tända sin pipa och höra honom berätta. Bland Hugo Alfvéns musikskatt återfinns verk som Midsommarvaka, Roslagsvår, Dalarapsodin, Sveriges Flagga samt Festspel som spelas varje år vid Nobelprisutdelningen.


Kalle Moraeus – Bortom de blånande bergen (Panorama)30 min
Möt Dalarna i allmänhet och Siljansbygden i synnerhet, förmedlad av den mycket folkkäre Kalle Moraeus i tal och musik. Dalarna i storformat sommaren 2006.
Program 5


August Strindberg – Målaren och fotografen25 min
August Strindberg är självklart mest känd som författare men han experimenterade också med fotografering och han målade periodvis tavlor som idag är oerhört värdefulla. Filmen visades i samband med utställningen Strindberg-målaren och fotografen på Nationalmuseum 2001. Max von Sydow läser Strindbergs text på svenska och Tommy Körberg den engelska versionen som visades på Tate Modern 2005.


August Strindberg – Ett författarliv25 min
Filmen är producerad i samarbete med Strindbergsmuseet och ger på en relativt kort tid en samlad bild av Strindbergs liv. Den är både informativ och starkt berörande, inte minst genom fina insatser av skådespelarna Björn Granath och Jennie Silfverhjelm samt musik av Beethoven.


Suzy Strindberg – Silkesdrömmar30 min
På Waldemarsudde visades 2018 ett urval av Suzy Strindbergs små poetiskt vackra broderade verk. Stygnen i hennes bilder är minimala och sys med mycket tunna silkestrådar. Arbetet som Suzy Strindberg utför med silkesbroderier i miniatyrformat är unikt i sitt slag i vår tid, det är långsamt och omständligt. Suzy Strindbergs farfar var August Strindbergs broder, den musikaliske Axel.
Program 6




Erik Axel Karlfeldt – Så vardt jag en drömmare45 min
Möt poeten som tilldelades postumt Nobelpriset i litteratur 1931. Max von Sydow tolkar dikterna och läser ur de privata breven till hustrun Gerda medan hennes text läses av Lena Dahlman. Lars Hjertner sjunger några av Erik Axel Karlfeldts tonsatta dikter.



Stina Sunesson – Blomstermålaren20 min
Stina Sunesson (1925–1998) var verksam som konstnär i Tällberg, Dalarna under större delen av sitt liv. Hon blev mycket uppskattad och folkkär, inte minst tack vare sina blomstermotiv.
Program 7


Albert Engström – Mitt liv och leverne50 min
Albert Engström levde mellan 1869–1940 och var på sin tid en av Sveriges mest kända personer. Han författade ett stort antal böcker, målade tavlor men framför allt var han känd för svenska folket för sina skämtteckningar som han publicerade i tidningen Strix, vars redaktör han var under närmare 30 år. Skådespelaren Per Myrberg läser Albert Engströms egen text.



Roland Svensson – Skärgårdsmålaren20 min
Konstnären Roland Svensson berättar i ett finstämt program om en resa genom Stockholms skärgård till egna konstmotiv.
Program 8




Peter Dahl – Ser tillbaka och blickar framåt60 min
Peter Dahl berättar om sitt långa och händelserika konstnärsliv som inleddes i Norge där han bodde i sin tidiga barndom. Filmen är inspelad i samband med den stora retrospektiva utställningen på Waldemarsudde 1999.



Dans i det blå – Peter Dahl20 min
Peter Dahl ger betraktaren en fascinerande inblick i en pågående skapelseprocess kring tillkomsten av hans välkända målning Dans i det blå, som finns på Moderna museet i Stockholm.
Program 9




Från ABBA till MAMMA MIA!50 min
Upplev den fantastiska historien från 1974-1999 berättad av medlemmarna i ABBA och deras närstående. En fascinerande resa genom 25 år av vår egen musikhistoria.
Program 10


Hanser Lina – Vallkullan som blev operasångerska30 min
Det började med en vallåt och ledde till den mest lysande kvinnliga debuten på Stockholmsoperan på 60 år, enligt den legendariska operachefen John Forsell. Hanser Lina Göransson, Anders mamma, debuterade på Operan 1939 och sjöng då med Jussi Björling. Hennes sångtalang hade upptäckts redan i ungdomen av Hugo Alfvén. Hennes vallåt och livet som vallkulla i fäboden inspirerade honom till Dalarapsodin.

Kerstin Meyer - Sveriges mesta mezzo50 min
I över 30 år var Kerstin Meyer Sveriges gnistrande mezzosopran ute i världen - och under en av Stockholmsoperans obestridliga guldåldrar. Som rektor för Operahögskolan har hon format en ny generation sångare genom sin stora erfarenhet och chosefria intelligens. Och Kerstin Meyer är still going strong – senast som Madame Armfeldt i Sommarnattens leende på Malmö Opera. I det här porträttet av Anders Hanser berättar hon generöst om livet och karriären.
Program 11


Från Klara till City25 min
Fotografen Lennart af Petersens dokumenterade det försvinnande livet i Klara på 50- och 60-talet. Anders Hanser fann i Sveriges Radios arkiv de autentiska ljuden och rösterna. Bl a medverkar författarna Bo Bergman, Stig Dagerman, Nils Ferlin och Per Wästberg liksom arkitekten Peter Celsing och radio­reportrarna Lennart Hyland och Karl Axel Arvidsson, som vandrar omkring i Klarakvarterens affärer och skolor för 50 år sedan och förmedlar tidsandan.


Lennart af Petersens Östermalm20 min
Efter framgången med boken Från Klara till City, fortsatte Lennart af Petersens tillsammans med den då unge författaren Per Wästberg att dokumentera 60-talets Östermalm. Ett 40-tal år senare vandrar han runt på Östermalm tillsammans med Anders Hanser och kommenterar sina bilder. Filmen visades i SVT 2003, året då fotografen fyllde 90 år.


Vällingby (Panorama)25 min
Över femtio år har passerat sedan Vällingby stod klart. Mycket har förändrats men områdets kvaliteter består. ABC-stadens högklassiga arkitektur gör området unikt. 2008 avslutades en genomgripande om- och tillbyggnad av Vällingby Centrum. Programmet är producerat på uppdrag av Svenska Bostäder.
Program 12




Med Blågula Ögon (Panorama)50 min
Anders Hansers underbara resa i storformat från Smygehuk till Kebnekaise till musik av Benny Andersson och tal av Max von Sydow. Sverige har aldrig varit vackrare.

En jätte i miniatyr
– En film om mästergravören Czeslaw Slania20 min
Slania var vår tids Mozart i gravörvärlden. Filmen gjordes i samband med att mästergravören år 2000 gjorde sitt tusende frimärke, en unik prestation.
Program 13


Världsarv i Sverige (Panorama)20 min
Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. När de en gång kommit med på den prestigefyllda världsarvslistan garanteras de skydd och vård för all framtid. Sveriges världsarv presenteras översiktligt i detta panoramabildspel.

Flammade Guld, moln av brons
– Sareks natur i höstskrud, Panorama10 min
En upplevelse av Lappland i höstskrud. Anders Hansers bilder visas till vacker musik av tonsättaren Gustaf Bengtsson som finns utgiven på skivbolaget Sterling.




Venedig – världsarv i Italien (Panorama)5 min
En stämning av höstens Venedig till musik av Felix Mendelsohn.

Ferdinand Boberg
– Arkitekten för tidlös skönhet (Panorama)20 min
Ferdinand Boberg har som få svenska arkitekter skapat sig en särställning. Flera av hans byggnader, skapade för hundra år sedan, finns kvar uppskattade för sin skönhet t. ex. Rosenbad, Central­posthuset och Waldemarsudde. Max von Sydow läser Bobergs egen text.
Program 14

Mitt Amerika80 min
Anders Hansers upplevelser i Nordamerika 1963-1988. Berättare: Thomas Botwid, Björn Granath, Max von Sydow och Lennart Wretlind. Programmet är en flödande symfoni av scener, musik, ljud och reportage. Dramatiska vyer, häftiga attraktioner, demonstrationståg, illegal invandring vid mexikanska gränsen, hippies i San Fransisco, Jesusfolket i Los Angeles, Hare Krishnamöte i Chicago, voodooanhängare och jazz i New Orleans, livet i siouxindianreservatet Pine Ridge, stränder i Florida och Hawaii samt egna släktingar som utvandrade från Orsa till Minnesota under senare delen av 1800-talet.
Program 15


Drömmen om Serengeti (Panorama)55 min
Anders Hanser besöker tillsammans med den tyska journalisten Claudia Sewig den världsberömda nationalparken Serengeti. De gör det för att följa i fotspåren på en mycket känd tysk zoolog, Bernhard Grzimek som har betytt väldigt mycket djurlivet och för att sprida kännedom om Serengeti. Det mest spektakulära, och världsberömda skådespelet är migrationen, vandringen av ca 1,5 miljoner gnuer, zebror, och gaseller över Serengetis och Masai Maras slätter för att söka efter föda som regnen skapat.


Gunnar Brusewitz – Djurmålarna von Wright10 min
År 2002 gav Posten ut en serie frimärken med fiskmotiv, målade av konstnären Wilhelm von Wright i mitten av 1800-talet. Wilhelm kom från Finland och han hade även två bröder som var lika skickliga konstnärer. Gunnar Brusewitz berättar i denna film initierat om de skickliga djurmålarna bröderna von Wright.


Lars Jonsson – Wings over Northern Shores15 min
Lars Jonsson tar oss med till sin miljö på södra Gotland som påminner om Sibiriens karga tundra landskap, där han varit tidigare och målat. Filmen premiärvisades i sin engelska version i Washington 2007.
Program 16


Hårkullan och korgmakaren – Märkliga hantverk och människoöden
i Våmhus, Dalarna20 min
I programmet berättas den fantastiska historien om hur hårkullor och korgmakare från Våmhus i Dalarna var verksamma i många länder i Europa för mer än hundra år sedan.
Bingsjöstämman – Sveriges största spelmansstämma hemma hos Päkkos Gustaf och Svea20 min
Den lilla finnmarksbyn Bingsjö i Rättvik gästas en onsdag i början av juli av tusentals folkmusikvänner. Bingsjöstämman utspelar sig bokstavligen hemma hos familjen Päkkos, i deras hem och på deras ägor. Bildspelet gjorde Anders Hanser 1984. Då skötte den välkände spelmannen Päkkos Gustaf fortfarande gården på traditionellt sätt. Så när onsdagskvällen kom, bytte han om till sockendräkten, tog fram fiolen och spelade med sina vänner.


De drogo västerut – Emigration från Dalarna till Minnesota20 min
Om Olof och Christina Wilson som utvandrade från Orsa 1891. Max von Sydow läser ur deras gripande dagbok som Anders Hanser hittade i en skokartong i Minneapolis 1972. Det var som att hitta en Moberg-historia i original!
Program 17



Vi hämtar Calle – Historien om en adoption25 min
I december 1984 mötte Görel och Anders Hanser sin son Calle för första gången på ett barnhem i La Paz, Bolivia. För sonens framtid gjorde Anders ett bildspel om mötet, barnhemmet och människorna i Bolivia. Det har visats av Adoptionscentrum för blivande adoptivföräldrar under många år.



Återkomsten till Bolivia30 min
Barnen Calle 12 och Carolina 8 återvänder till sitt ursprungsland Bolivia och berättar själva om sin spännande resa. De besöker barnhemmet i La Paz och många platser i landet.

Carolina Jimena – ett liv, två världar45 min
1989 adopterade familjen Hanser sitt andra barn från La Paz i Bolivia, dottern Carolina vars bolivianska namn var Jimena. Efter det att Carolina tagit studenten 2007, återvände hon till sitt ursprung och arbeta med de små barnen på barnhemmet i La Paz. Pappa Anders dokumenterade den sista veckan av denna unika händelse och resultatet blev en mycket speciell och tankeväckande film.
Program 18




Röd sol över Kina (Panorama)90 min
Inget annat land i världen har utvecklats snabbare än Kina under de senaste 20 åren. Men skillnaden mellan de olika landsdelarna är stor. Röd sol över Kina är en upplevelse av moderna och det klassiska Kina, Mittens rike.
Program 19



Dan Anderssson – Nu mörknar min väg40 min
Dan Andersson, en djuptänkande drömmare, mörkrets och hemlöshetens diktare. skildrade gärna miljöer från finnmarkerna i södra Dalarna. Han avled 1920 i en ålder av 32 år. Dan Anderssons korta och oroliga liv skildras i ett manus författat av Jörgen Dicander. För uppläsningen svarar Martin Lindström och den stämningsfulla musiken är komponerad av Axel Hambraeus.


Vildhjärta – Pinnkonstnär i Värmland40 min
Långt inne i de värmländska skogarna i byn Toltan, bor en spännande konstnär som kallar sig Vildhjärta, Hon heter egentligen Maria Westerberg och är pinnplockerska och sagomakare. Maria fångar som ingen annan det vilda ute i naturen och det vilda inom oss alla. Med stor värme skildrar hon det lätt igenkännbara…
Program 20


Konsten att gjuta evigt liv
– en film om Herman Bergmans konstgjuteri60 min
Herman Bergmans konstgjuteri har funnits i över hundra år i Stockholm. Det var där som Carl Milles och Carl Eldh lät gjuta sina brons­skulpturer. Än idag är det full verksamhet i gjuteriet och vi följde under 2009 när konstgjutarna samarbetar med flera av vår tids mest intressanta skulptörer som Gyllenhammar, Edefalk, Kristalova, Linde, Qvarsebo, Lervik och Mattas.


Gerd och Henrik Allert – Gestaltning i textil och lera30 min
I Säter på Billingens östra sluttning norr om Skövde ligger Ängen. Där verkar konstnärsparet Gerd och Henrik Allert. Gårdsnamnet Ängen är betecknande för deras skapande. I skulptur- och textilkonst skildrar de växandets växlingar och naturens kretslopp…
Program 21




Stockholmar'n - Stockholms tusenåriga historia35 min
På en dryg halvtimme presenteras vår huvudstads tusenåriga historia genom stockholmarns ögon som upplevt det hela. För manus och gestaltning svarar Thomas Botwid.

Barnrikebarn på Stickelbärsvägen15 min
Stockholmshem bildades 1937 och byggde barnrikehus bl a vid Roslagstull där det fanns gott om utrymme för barnen att leka på. Vid Stickelbärsvägen och Körsbärsvägen kom då att bo 463 personer i 72 lägenheter. Berndt Jonasson var 10 år när han flyttade in på Stickelbärsvägen 7 tillsammans med föräldrar och tre bröder. Lägenheten är numera en museilägenhet iordningställd av Stockholms stadsmuseum.


För all framtid20 min
Guds härliga, milda och mäktiga hand, Bevara vår stad för eld och brand utropade brandvakterna en gång i timmen i Stockholms innerstad. Det hindrade dock inte att flera dramatiska bränder inträffade som ödelade ibland hela stadsdelar. Stockholms Stads Brandförsäkringskontor grundades 1746 och har försäkrat en stor del av stadens fastigheter för all framtid.
Program 22



Staffans fålar – Historien om Dalahästen60 min
Staffans fålar är nog den första riktiga dokumentärfilmen som gjorts om dalahästens hela historia och historien innehåller en historie­beskrivning som överraskar. Berättare är storsamlaren Staffan Hægermark som tar oss med på en fascinerande resa genom byarna i Mora där allt tog sin början.
Slipsten i blodet
– En film om Orsas slipstenstradition20 min
Den röda sandsten från Orsa var perfekt som slipsten och de flesta slipstenarna i Sverige kom från Orsa. Efter brytningen, hackades stenarna för hand. Ventilationen var dålig i hackstugorna och dödligheten var mycket stor, männen blev sällan mer än 40 år. Av orsasandsten framställdes även portaler och fasadsten till en del kyrkor och bankhus som t. ex. Centralposthuset i Stockholm, ritat av Ferdinand Boberg.
Program 23

Sven Hedin och Sidenvägen (Panorama)90 min
Sven Hedin gjorde fyra stora expeditioner mellan 1893–1935. Han var inte bara en medryckande författare utan också en framstående fotograf och bildkonstnär. Axel Odelberg gick igenom hans material och gjorde tre stora resor i hans spår genom Tibet och Centralasien under sitt arbete med boken “Äventyr på riktigt”. Anders Hanser reste och dokumenterade längs Sidenvägen i Kina och i delar av Tibet som Sven Hedin besökte. Med Axels och Anders gemensamma film- och bildmaterial och Sven Hedins originalbilder, skapades en unik och storslagen upplevelse.
Program 24

Jolin om Jolin
– Michaela Jolin berättar om sin pappa konstnären Einar Jolin30 min
När Liljevalchs år 2011 uppmärksammade konstnären Einar Jolin med utställningen ”Eleganten Einar” fattades egentligen bara en sak, filmen. Men Einars dotter Michaela, känd som programpresentatör på SVT, guidade ibland på utställningen och hon berättade så levande om sin far – och sin mor, sångerskan Tatiana Angelini – att Anders bestämde sig för att göra en film med Michaela Jolin som berättare. Einar Jolin och fotografen Hans Hammarskiöld har båda en känsla för elegans i sina bilder.

Hans Hammarskiöld – Med känsla för ljuset50 min
Hans Hammarskiöld är ett av de största namnen i svensk fotohistoria och även internationellt välkänd. Möt fotografen som gjort det mesta, träffat de flesta. Som sedan slutet av 40-talet arbetat som fotograf och som vid 87 års ålder fortfarande jobbar analogt. Hans bilder säljs i dag på de stora auktionshusen och hans porträtt av allt ifrån kungafamiljen till kulturpersonligheter visades i en stor utställning på Nationalmuseum 2009.
Program 25


Peter Linde – Skulptör i klassisk anda25 min
Peter Linde (f. 1946) har under sin karriär arbetat figurativt, ofta med porträtt. Hans skulpturer gjutna i brons hos Herman Bergmans konstgjuteri, finns över stora delar av Sverige. Under de senaste åren har två av Peter Lindes nya verk uppmärksammats extra mycket i media: Hjalmar Söderberg vid Kungliga Biblioteket i Stockholm och Ingo the Champ, som invigdes 2011 vid Ullevi i Göteborg.


Samtida Svensk Grafik
15 min
Producerades till Grafikens Hus 10-årsjubileum och visar verk av ett femtontal svenska konstnärer bl. a. Nils G. Stenqvist, Gustav Rudberg, Jordi Arkö, Peter Dahl och Ulf Wahlberg.


Lars Jonsson – Närvaro
20 min
Efter tio år var Lars Jonsson 2012 tillbaka på Waldemarsudde med 150 nya verk plus den film som vi har producerat. Lars Jonsson är en underbar konstnär och en fantastisk berättare som vi gärna samarbetar med. Det här är den tredje filmen som vi gjort med honom och är inspelad på södra Gotland i april 2012. Som det brukar, är det Mikael Bodner som videofilmat och redigerat.


Ulf Wahlberg – Världen omkring mig25 min
Filmen speglar Ulf Wahlbergs omfattande produktion från 1950-talet till idag. Landskap, porträtt, abstrakta stileben, gamla bilar, amerikansk öken – variationerna är många. Programmet blev mycket uppskattat av de över 500.000 som såg det när det visades i SVT i början av 2007.

Program 26


Ralph Lundsten - en själfull musikskapare i ett rosa sagoslott60 min
Möt Ralph Lundsten, som är en levande legend inom elektronmusiken. Filmen som är inspelad 2012, spänner över hela hans mer än 50-åriga karriär som elektronmusikpionjär och filmskapare. Han är mer känd utomlands än i Sverige, inte minst tack vare hans melodi Ut i vida världen som under en rad år var signatur till Radio Sweden och utsågs till världens mest spelade melodi.



Stockholms skärgård - Likt vinden far min längtan (Panorama)
20 min
En skön upplevelse av Stockholms skärgård till musik av Ralph Lundsten och bilder av Anders Hanser i panoramaformat.
Program 27



Anders bror min – Zorns syster berättar60 min
Många känner till att Anders Zorn hade en segelbåt som hette Mejt men ytterst få vet att den var uppkallad efter hans 21 år yngre syster. För första gången framträder nu Mejt genom sina dagböcker och vi får möta hennes unika och fascinerande berättelse om livet på Zorngården, i Stockholm och skärgården. Närmare Zorn och hans tid har vi aldrig varit...


Julia Beck – Svunna minnen
25 min
Julia Beck var en av alla de konstnärer som på 1880-talet sökte sig till Paris och målarkolonin i Grez. Julia Beck har kallats ”den nya Monet” men målade i själva verket sina näckrosdammar tio år innan Monet. Hon var en av sin tids mest framgångsrika kvinnliga svenska konstnärer och var verksam i Frankrike. 1934, året innan hon avled, erhöll hon Frankrikes förnämsta orden – Hederslegionen.
Program 28


Dalmålarnas skatt - Med Bengan bland hälsingegårdarna, vårt senaste världsarv (Panorama)60 min
Musikanten Bengan Janson tar oss med på en rundtur bland Hälsingegårdarna, vårt femtonde världsarv. Vi besöker ett stort antal gårdar och får möta kända och okända allmogemålare som dekorerat de storslagna festsalarna med spännande måleri. Som förfilm föreslår vi Världsarv i Sverige där våra första fjorton världsarv presenteras.
Program 29



Jazz Greta - Kusinen från landet45 min
Monica Z okända kusin Greta Olsson i Hagfors sjunger jazz vid 83 års ålder fortfarande magiskt med en ungdomlig röst. Monica tyckte att Greta sjöng bäst av de två, men Greta blev kvar i Hagfors. Från samma stad kommer också Lena Dahlman, som blev en etablerad skådespelare och sångerska. Hon återvände till hembygden om somrarna och gav konserter, gärna tillsammans med Jazz Greta.


Dag Häggqvist - Jazz och annat på Gazell55 min
Dag Häggqvist startade sitt skivbolag 1956 och på Gazell har han givit ut en mängd artister. Vi får ta del av Dag Häggqvists unika resa i musikvärlden inom jazz, pop och folkmusik. Under 30 år var han en av de tre delägarna i Sonet som bl.a. gav ut Jerry Williams skivor. I filmen får vi möta Sonny Boy Williamson, Chet Baker, Benny Carter, Johnny Winter, Jerry Williams, Peter Carlsson, Ola Håkansson, Sylvia Vrethammar, Magnus Lindgren m.fl.
Program 30


Dalhalla - Från kalkbrott till världsarena60 min
Den stora arenan utanför Rättvik rankas som en av världens främsta när det gäller musikaliska utomhusevenemang. Det tillkom tack vare en person, Margareta Dellerfors och hon berättar om de stora kampen att övertyga människor och myndigheter att satsa stora pengar på ett övergivet kalkbrott. Vi får också höra smakprov på många framstående musiker och sångare som framträtt under Dalhallas första 20 år. Visas tillsamman med Kalle Moraeus - Bortom de blånande bergen eller Hanser Lina - Vallkullan som blev operasångerska
Program 31


HANSER HAN SER
– Genom Anders Hansers kameraöga under 60 år100 min
En fascinerande historia där Anders berättar om sitt osannolika liv och varför han gjorde alla programmen. Han har jobbat med många framstående artister och konstnärer. Bland de som medverkar i programmet märks Björn, Benny och Frida från ABBA, Kalle Moraeus, Tommy Körberg, Eric Gadd, Tomas Ledin, Bengan Janson, Stefan Sundström, Anna Larsson, Lars Jonsson, Lars Löfgren m.fl.
Program 32


Gudomliga Indien – med Per J Andersson100 min
Välkommen till Indien, det gudomliga Indien som är gudomligt vackert, har gudomligt god mat och är gudomligt heligt. Författaren och journalisten Per J Andersson har rest i Indien i över 30 år och lärt sig att älska landet som fascinerar och förbryllar så många. Tillsammans med Anders Hanser, tar Per besökarna med på en resa under 1,5 tim i detta enorma land. Som berättare hör vi också Michaela Jolin och som uppläsare skådespelarna Björn Granath och Jennie Silfverhjelm.
Program 33



Egypten – Anders Hansers första bildspel40 min
1978 reste Anders Hanser tillsammans med magdansösen Rozita Auer till Egypten för att göra sitt första bildspel och han hade visionen att kombinera bilder, musik och dans. Det premiärvisades på Moderna museet i Stockholm 1979 och Anders hade slagit an den ton som har följt honom genom åren.


Rozita Auer - Sveriges första magdansös 30 min
Rozita Auer dansade till bilderna i Anders bildspel. Hon hade introducerat den orientaliska dansen i Sverige och dansade i alla möjliga sammanhang, allt från i föreställningar på Dramaten till privata fester. Hon spelade revy och var bl.a. med i succén Tingel Tangel på Tyrol med Hasse Alfredsson och Povel Ramel.
Program 34



Historiens vingslag – nedslag i Sveriges historia55 min
Anders har på sina resor i Sverige fotograferat en mängd historiska platser och fornminnen, som t. ex. gravfält, hällristningar, runstenar, borgar, kyrkor och industriminnen. Ett urval har gjorts till det nya stora bildspelet Historiens vingslag – nedslag i den svenska historien med Björn Granath och Michaela Jolin som berättare.

Fabrikörerna
– två spännande entreprenörer för hundra år sedan
25 min
Som förfilm kan visas Fabrikörerna, den fantastiska historien om två av våra mest spännande svenska industrimuseer, Oljeön i Ängelsberg och Hylténs mekaniska i Gnosjö.
Program 35


Röde Orm – tolkad av konstnären Jordi Arkö50 min
Jordi Arkös mest kända verk är hans bildliga tolkning av världens mest lästa vikingaepos – Röde Orm med 210 litografier och en 90 meter lång textil bildberättelse, världens längsta textila bonad. Verket premiärvisades 1991 och därefter på en rad konstmuseer världen över. 25 år efter premiärvisningen, gjorde Anders Hanser filmen om det stora konstprojektet RÖDE ORM. Björn Granath läser Frans G Bengtssons text till musik av Ralph Lundsten. Resultatet har blivit en riktig skröna på 50 minuter.

Birgitte Söndergaard - Med konsten i huvudrollen 30 min
Birgitte Söndergaard är för många en välkänd skådespelare. 2005 bytte hon fokus på sitt liv och började att måla. Nu är hon en erkänd konstnär och har bland annat ställt ut på ut på Avesta Art, i Milano och på Louvren i Paris. Birgitte Söndergaard – Med konsten i huvudrollen är en härlig konstupplevelse på nästan en halvtimme och medverkar gör bl.a Marie Göranzon, Lasse Åberg, Staffan Götestam och Helen Billgren.
Program 36



Cecilia Lindqvist - En annan värld45 min
Författaren Cecilia Lindqvist berättar till egna bilder om sin tid i Kina som ung student före kulturrevolutionen. Bilderna finns i hennes senaste bok, En annan värld, som utkom 2015. Året därpå tilldelades Cecilia det största litterära pris som en utlänning kan få i Kina. Dessutom anses En annan värld vara en av de tio viktigaste böckerna som utgavs i Kina 2016.


Anders Engman - Pressfotograf i hundra länder25 min
Pressfotografen Anders Engman gjorde sitt första utlandsreportage vid 24 års ålder då han han bevakade Ungernrevolten 1956 tillsammans med den jämngamle journalisten Ulf Nilson, Därefter fortsatte de med Suezkrisen. Det ena reportaget gav det andra och efter 20 år hade han besökt 100 länder med olika reportrar, bland annat Vietnam med Barbro Alving.
Program 37


Rune Lindström - Himlens spelman60 min
Multikonstnären Rune Lindström slog igenom med Himlaspelet på scenen vid 26 års ålder 1941. Året därpå skrev han ett filmmanus av sitt skådespel och spelade själv huvudrollen. Filmen hyllades och valdes till den populäraste svenska filmen 1943. Den spreds över världen och kom ända till till Amerika. Rune Lindström skrev manus till 41 svenska långfilmer, författade flera böcker, skrev dikter och sångtexter. Vilket geni!


Dockmakerskan20 min
Marit Wallenberg bor i Siljansbygden och gick på 90-talet kurser i tillverkning av porslinsdockor, Hon kände att hon ville försöka att skapa sina egna karaktärer. Nu har hon gjort ett par hundra i Super Sculpy och har speciell förkärlek för äldre människor. Sedan övergick hon att skulptera dockor i 100% ull, ekologiska dockor. Även deras kläder görs i enbart naturmaterial.
Program 38


Malte - En karl för sin hatt60 min
Den småländska adelsmannen Malte Liewen Stierngranat (1871–1960) levde ett nästan lika osannolikt liv som ”Hundraåringen”, fast Maltes är helt hämtad från verkligheten. Malte ville bli ihågkommen i framtiden och 58 år efter hans bortgång, gjorde vi denna film med skådespelaren Frej Lindqvist om Maltes otroliga liv. Googla gärna på Malte Liewen Stierngranat och Stjärneborgs museum i Aneby.


Anna Jonsdotter20 min
Kring Anna Jonsdotter har den fransksvenska konstnären Lillebi Habans, skapat ett allkonstverk i Järvsö och givit ut en vacker bok. Vår film är en gripande historia om livet på gården under 1800-talet då Anna Jonsdotter levde. Musiken är komponerad av Bengt Almfjord.
Program 39


Benny Andersson & Orsa spelmän 30 ÅR60 min
Benny Andersson & Orsa spelmän 30 år är en mycket underhållande film då vi följer gruppen alltifrån de första repetitionerna i Hansers stuga i Orsa 1987 till medverkan i tv-inspelningen av Moraeus med mera 2017. Filmen presenterar också Kalle Moraeus historia från det han var elva år och träffade Anders Hanser som då var producent på Sveriges Radio.


Ossmol20 min
Ossmol är en kortfilm om orsamålet, det försvinnande lokala språket med anor från vikingatiden som talas av några hundratal Orsabor idag.. Det är Karin Ohlsén och Eva Olander som gjort boken "Orsa ord ” och som tillsammans med ett tiotal andra berättar på Orsamål. För säkerhets skull är deras berättande textat till svenska. Medverkar gör också Orsas kommunalråd Mikael Thalin. Naturligtvis talar även han Orsamål!
Program 40

Jorden runt på 100 minuter100 min
Inspirerad av en intervju som Anders Hanser hade gjort med Thor Heyerdahl 1972 om Påskön, flög han 2018 till denna avlägsna ö. På vägen besökte han Eldslandet och Patagonien. Fortsatte sedan med Galapagos, Borneo, Papua Nya Guinea och Japan samt Botswana och Marocko i Afrika. Det blev en spännande film, delvis i den svenska fregatten Vanadis kölvatten, som seglade jorden runt 1883-85. Ombord fanns en fotograf som tog 700 bilder och en besättningsman som älskade att dikta sånger. Tillsammans med Anders Hanser som berättare hör vi Henrik Ekman, Michaela Jolin, Mattias Klum, Jan Hasselberg och Gigi Sahlstrand.
Program 41

Stina på Backen – operasångerskan Christina Nilsson
Sylvia Vrethammar frågade Anders om han kunde tänka sig att göra en film om hennes småländske släkting Christina Nilsson. Hon växte upp på gården Backen och kallades därför Stina på Backen. Hennes liv och karriär var lika fantastisk som Jenny Linds fast 20 år senare. Förfilm är Hanser Lina – Vallkullan som blev operasångerska. Den handlar om Anders Hansers mamma som hade Christina Nilsson stipendier tre år i rad innan hon debuterade mot Jussi Björling på Kungliga Operan 1939. Filmen gjordes 2008 och finns beskriven tidigare.
Program 42

Hertig Larson – Äventyr i Mongoliet
I början av 1900-talet, spelade en svensk missionär, köpman, hästhandlare och äventyrare en framträdande roll i Mongoliet. Han blev en stor celebritet, men idag skulle man kunna kalla honom den mest remarkabla svensk som de flesta svenskar aldrig har hört talas om. Hans namn var Frans August Larson och blev känd som Hertig Larson. Författaren Axel Odelberg upptäckte historien om denne bortglömde svensk och skrev boken om Hertig Larson 2002 och han är också berättare i filmen, som hade premiär 2021.
Program 43

Jenny Lind
Operasångarna Jenny Lind och Jussi Björling levde och verkade under olika århundraden och är för alltid ihågkomna världen över. Jenny Lind föddes i Stockholm 1820. Vi följer henne genom hennes efterlämnade brev och samtida tidningsklipp. Operasångarna Lena Nordin och Agnes Auer medverkar i bild. Skådespelarna Jennie Silfverhjelm och Frej Lindqvist med sina röster.
Jussi Björling
Jussi Björling föddes i Borlänge 1911 och blev välkänd redan som barn då han turnerade i Sverige och Nordamerika med sin pappa och två bröder. Hans fru Anna Lisa var operasångerska och paret fick tre barn: Anders, Lars och Ann Charlotte som också berättar historien. Jussi avled 1960, endast 49 år gammal.
Program 44

Du sotige vallon – En film om vallonbruken i Uppland
Vallonbruken var världsledande på sin tid och är den svenska järn- och stålindustrins vagga. Historien berättas av Louis de Geer, 13e generation som har växt upp på Lövstabruks herrgård. Anders Hanser besökte även 15 andra vallonbruk under olika årstider med sin kamera och sonen Calle hjälpte till med vackra drönarbilder. I Lövstabruks kyrka finns den unika Cahman orgeln från 1700 talet. Kyrkans organist Lukas Arvidsson har komponerat en t stämningsfull låt, Snön faller som inleder filmen. Dikten Du sotige vallon av Olof Thunman avslutar.